Allmän kurs

Läs in dina behörigheter!

Allmän kurs är främst avsedd för dig som saknar fullständig grundskole- eller gymnasieutbildning. Allmän kurs passar både dig som har ett tydligt mål att studera vidare och dig som är studieovan men vill komma igång och plugga igen.

Att studera på grundskolenivå innebär fokus på svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik och samhällskunskap. Deltagarna har även “skapande” och “hälsa” på schemat, med syfte att få arbeta praktiskt. Studier på gymnasienivå innebär att deltagarna läser svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religion. Till stor del läser de sina ämnen tematiskt och arbetar med att utveckla olika förmågor.

Alla deltagare på grundskole- och gymnasienivå tillhör en basgrupp som de träffar kontinuerligt för planering av studier och coachande samtal av varandra och mentor. Några timmar i veckan ordnar vi lärarledd studieverkstad där deltagarna kan få hjälp med aktuellt skolarbete. Under året bryter vi även den vanliga undervisningen för gemenskapsdagar och olika kulturella aktiviteter.

 

Bra att veta

Längd: Kursens längd (1-3 år) varierar beroende på dina förkunskaper och dina tidigare erfarenheter.

Kursstart i slutet av Augusti.

Sista ansökningsdag: 15 april.

På Allmän kurs får du inga betyg i enskilda ämnen utan ett sammanfattande studieomdöme. Studieomdömet är en bedömning av din förmåga att studera vidare. Omdömet sätts gemensamt av dina lärare i slutet av dina studier. Med ditt studieomdöme kan du sedan söka in till universitet och högskola.

Utbildningsplan Allmän kurs

Fritidsledarutbildning

Bli en ledare för framtiden!

Fritidsledarutbildningen på Örebro Folkhögskola är en 2-årig yrkesutbildning som ger dig en fritidsledarexamen. Det är en utvecklande ledarskapsutbildning som syftar till att du ska kunna inspirera barn och ungdomar till en aktiv, trygg och meningsfull fritid.

Utbildningens innehåll

Utbildningen innehåller kurser om ledarskap, personlig utveckling, gruppsykologi
med mera och har profilen
Hälsa och friluftsliv. Utöver detta ingår också arbetsförlagt lärande och uppsatsarbete i utbildningen.

Antagningskrav

Behörighet för yrkeshögskola med särskild behörighet i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2. Ansökningstiden slutade den 15 april för antagning till hösten. Det går dock bra att skicka in ansökan även nu men din ansökan behandlas då som en så kallad sen ansökan och du hamnar på reservlistan.

Möt lärare och deltagare på Youtube

Se filmen om Fritidsledarutbildningen och hör deltagare och lärare berätta om vad det innebär att läsa på just en folkhögskola. Klickan på play-knappen nedan. Se fler filmer om skolan på vår Youtube-kanal.

Bra att veta om utbildningen

Utbildningen sträcker sig över 2 år och är huvudsakligen schemalagd 4-6 timmar per dag. Det förekommer kvälls- och helgaktiviteter som är obligatoriska vid vissa tillfällen. Under speciella temaveckor kan utbildningen komma att förläggas till annan ort.
Är du intresserad och vill veta mer om utbildningen?
Kontakta någon av oss på telefon eller via e-post.
Fritidsledarutbildningen är en del av Fritidsledarskolorna 

Lokal utbildningsplan fritidsledarutbildningen Örebro folkhögskola 2019

Svenska från dag ett

Lär dig svenska tillsammans med andra

Är du asylsökande* och vill lära dig mer svenska? På kursen Svenska från dag ett får du lära dig mer svenska så du kan göra dig förstådd och förstå andra i vardagssituationer.

Vi tränar svenska språket med fokus på vardagsspråk genom undervisning, grupparbeten och studiebesök. Vi talar mycket om det svenska samhället och om hur den svenska arbetsmarknaden ser ut.
När du börjar Svenska från dag ett hos oss gör vi en kartläggning och anpassar sedan innehållet efter din nivå.

Bra att veta

Kursen är en heltidskurs, måndag – fredag varje vecka. Kursen är kostnadsfri.
*Kursen riktar sig till dig som är asylsökande* oavsett boendeform, samt personer som fått uppehållstillstånd** och som bor i något av Migrationsverkets anläggningsboenden.
För mer information om Svenska från dag ett:
Asimina Diamanti, samordnare
asimina.diamanti@orebrofolkhogskola.se

SMF

Studiemotiverande kurs

Är du nyfiken på att börja plugga? Är du över 16 år och inskriven på Arbetsförmedlingen? Saknar du slutbetyg från grund- eller gymnasieskola? Då kan SMF vara något för dig!

Hos oss får du chansen att hitta motivation för att ta dig vidare mot studier eller jobb. Du får möjligheten att utveckla din studieteknik för att lättare kunna studera.

Vi fokuserar på de centrala ämnena som svenska, samhällskunskap, matematik och engelska.
Vi möter varje person utifrån behov och gör en plan tillsammans med dig då du börjar.
Under 13 veckor får du chansen att prova hur det är att studera på en folkhögskola med andra metoder än de du mött i skolan tidigare.
Vi arbetar i mindre grupper med diskussioner, grupparbeten och redovisningar.
Vi gör studiebesök och utflykter för att undersöka utifrån nyfikenhet och intresse.
Vi arbetar med den egna hälsan.

SMF har sina lektioner på vårt södra campus på Åstadalsvägen 2 i Örebro.

Bra att veta

Kursen är en heltidskurs och du går måndag till fredag.
Vi har både kurser som inriktar sig på språk och nu också en kura där du samtidigt med din utbildning kan ta körkort eller lära dig mer om matlagning.
För mer information om SMF:
Asimina Diamanti, samordnare
Asimina.diamanti@orebrofolkhogskola.se

Etableringen

Kurs för dig som är ny i Sverige

Vill du lära dig mer svenska?
Har du fått uppehållstillstånd?
Vill du lära dig mer om det svenska samhället?
Då kan Etableringskursen vara något för dig!

Hos oss får du möjligheten att träna svenska språket och få veta mer om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Etableringskursen är en sex månader lång utbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen som vänder sig till personer som omfattas av etableringsuppdraget.
Vi möter varje person utifrån behov och gör en plan tillsammans med dig då du börjar.

Vi arbetar i mindre grupper så du får chansen att stärka språkkunskaper samtidigt som du läser arbetsmarknads- och samhällsorientering.
Vi gör studiebesök och utflykter för att undersöka utifrån nyfikenhet och intresse.
Vi arbetar med den egna hälsan.
Efter kursen får du ett kompetensintyg som ska kunna ligga till grund för validering för fortsatta studier på folkhögskola eller inom Komvux.
Kursen är en heltidskurs måndag – fredag.
Kontakt: Asimina Diamanti, samordnare asimina.diamanti@orebrofolkhogskola.se

Etableringen har sina lektioner på vårt södra campus på Åstadalsvägen 2.

Götabro bibelskola

Upptäck och fördjupa din tro!

Götabro är Örebro Folkhögskolas bibelskola med över 100 år gamla anor. Skolan har sin egen hemsida och egna konton på sociala medier.

Läs mer om Götabro och sök våra utbildningar via skolans egna hemsida. 

Kontakta oss för mer info!